Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ


…ΓΙΑ ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ!
Της ΑΝΝΑΣ ΣΠΥΡΤΟΥ


Γράμμα προς…
Τις αγαπημένες μου φίλες που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη. Δεν σας ξέχασα. Είναι όμως πια δύσκολο να σας επισκέπτομαι συχνά. Έχουμε καλύτερους δρόμους, το ξέρω. Αλλά η βενζίνη είναι πολύ ακριβή. Μέχρι πέρσι ταξίδευα συχνά με το τρένο. Δεν έχουμε πια τρένο. Σας στέλνω μια φωτογραφία για να δείτε την ομορφιά του χιονισμένου αλλά εγκαταλελειμμένου σταθμού και να με σκέφτεστε.

Τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που σπουδάζουν στη Φλώρινα και τους γονείς τους. Το ξέρετε, το τρένο, είναι το πιο ασφαλές μέσο. Μέχρι πέρσι ταξιδεύατε με το τρένο. Η σιδηροδρομική γραμμή ένωνε τη Φλώρινα, την Άρνισσα, την Έδεσσα, τη Σκύδρα, τη Νάουσα, τη Βέροια, την Αλεξάνδρεια, τη Θεσσαλονίκη, περιοχές από τις οποίες οι περισσότεροι κατάγεστε. Αλλά και οι «Νότιοι» κατεβαίνατε στο Πλατύ και συναντούσατε το τρένο της Φλώρινας. Τώρα ταλαιπωρείστε, χρονοβόρες μεταφορές, από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό, με αυτοκίνητο ή ταξί, προς περιοχές που περνά το λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Σας στέλνω μια φωτογραφία για να δείτε την ομορφιά του χιονισμένου αλλά εγκαταλελειμμένου σταθμού. Για να σας προτρέψω να δράσετε αυτό το μήνα, που κλείνουμε ένα χρόνο χωρίς το τρένο. 

Τους συντρόφους όλων των Αριστερών δυνάμεων που κατοικούν σε όλη την Επικράτεια. Εδώ στη Φλώρινα ζούμε τους χειμώνες μας… Πολλοί χειμώνες μέσα σε έναν. Το πετρέλαιο είναι πια πολύ ακριβό. Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά το μηδέν. Χιόνι πάνω στο χιόνι. Περπατάς πάνω στον πάγο. Κάποιοι πήραν τα τσεκούρια και κόβουν ξύλα. Άλλοι αγοράζουν φτηνά καύσιμα από Βουλγαρία. Η σόμπα «μπήκε» στα σπίτια μας. Οι φτωχότεροι είμαστε σχεδόν αποκλεισμένοι. Οι κάτοικοι χωριών της περιοχής Φλώρινας-Αμυνταίου δεν έχουν μέσο εδώ και ένα χρόνο για να μετακινηθούν. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες πήγαιναν με το τρένο, στο γιατρό, στο παζάρι, στα μνημόσυνα την Κυριακή το πρωί… Και μια χήρα μάνα κατέβαζε το γιο της στη Θεσσαλονίκη για να αποτοξινωθεί. Τώρα όλα πια σταμάτησαν. Σας στέλνω μια φωτογραφία για να δείτε την ομορφιά του χιονισμένου αλλά εγκαταλελειμμένου σταθμού. Για να ζεστάνω τις παγωμένες σας καρδιές, μήπως και κάνουμε το πρώτο κοινό βήμα, την πρώτη κοινή κινητοποίηση στον παγωμένο μας χειμώνα.
Τους Δημοτικούς Άρχοντες της Φλώρινας. Το ξέρουμε, το τρένο δεν είναι το μέσο που ταξιδεύετε, οι περισσότεροι τουλάχιστον. Αυτές τις μαύρες μέρες που περνάει ο τόπος μας, ίσως θα έχετε ελεύθερο χρόνο να διαβάσετε και να προσεγγίσετε το αισθητήριο του Παλαμά: «…Ο Σιδηρόδρομος όχι μόνο δεν πλήγωσε τη φύση, αλλά βρέθηκε σαν ένα στοιχείο ομορφιάς στον όμορφο κόσμο της…». Σας στέλνω μια φωτογραφία για να δείτε την ομορφιά του χιονισμένου αλλά εγκαταλελειμμένου σταθμού και να σας θυμίσωότι στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 17 Μαΐου του 2011, -εδώ και 8 μήνες περίπου-, είχατε αποφασίσει παμψηφεί για «Επιτροπή Αγώνα»… που ποτέ δεν ενεργοποιήσατε.

Τους κατοίκους του Νομού Φλώρινας. Ως πότε θα τους αφήνετε ήσυχους να ταξιδεύουν με τα ακριβά τους αυτοκίνητα;

Άννα Σπύρτου
Κάτοικος Φλώρινας

Πληροφορίες για την Κίνηση Τρένου Φλώρινας:
(αναδημοσίευση απο www.iskra.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου