Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Δελτίο τύπου 25/2/2011 εκδήλωση για την Κοινωνική Υπεράσπιση του Σιδηροδρόμου.

(αναδημοσίευση απο  http://traino-sos.blogspot.com)

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/2 στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros στην Αθήνα η προγραμματισμένη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την Κοινωνική Υπεράσπιση του Σιδηροδρόμου. Στην εκδήλωση μίλησαν από τους συλλόγους φίλων σιδηροδρόμου Αθηνών ο Σ. Φασούλας, Τρικάλων ο Γ. Κρανιάς, Μεσσηνίας ο Η. Νταίβης, Δυτικής Στερεάς ο Β. Πυρπύλης, από την Πρωτοβουλία Υπεράσπισης του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης ο Φ. Γιάγκας από την κίνηση Διόδια Στοπ ο Κ. Γιαννακάκης, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, ο δημοσιογράφος Α. Χεκίμογλου, από το δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ (τμήμα Πάτρας) ο Κ. Πέτας και μέλη του δικτύου επιβατών προαστιακού. Η Κίνηση Φίλων του τραίνου Φλώρινας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία άνοιξε τιμητικά την εκδήλωση συμμετέχοντας καθόλα δυναμικά στη συζήτηση.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι συγκοινωνιολόγοι Ν. Σμπαρούνης και Γ. Νάθενας, οι οποίοι ανέλυσαν την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο σήμερα και το ζοφερό μέλλον που διαγράφεται από πλευράς της κυβέρνησης ως προς αυτόν. Τόνισαν την αδιαφορία για το σιδηρόδρομο και την καταστροφική πολιτική της διοίκησης του ΟΣΕ και των κυβερνήσεων, την απαξίωση του περισσότερο κοινωνικού μέσου μεταφοράς, που το οδήγησαν σταδιακά στην απόλυτη συρρίκνωση και ενορχήστρωσαν την εκποίηση της δημόσιας σιδηροδρομικής περιουσίας. Επίσης αναφέρθηκαν στα πλαστά στοιχεία ως προς το χρέος του ΟΣΕ καθώς και στην επιβατική κίνηση των συρμών, στοιχεία που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να περικόπτουν δρομολόγια, παραδίδοντας την «πίτα» των μεταφορών στα οδικά συμφέροντα (παραχορησιούχους αυτοκινητόδρομων, αυτοκινητοβιομηχανία, ενεργειακά λόμπυ, ΚΤΕΛ, εταιρίες οδικών μεταφορών).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις περιφεριακές γραμμές, οι οποίες καταργούνται ακόμα πριν καλά-καλά λειτουργήσουν, αφήνοντας τα πλατιά κοινωνικά στρώματα αποκομμένα από την εύκολη, φτηνή, οικολογική και ασφαλή μετακίνησή τους για χάρη των συμφερόντων που θέλουν τη διάλυση του σιδηροδρόμου στη χώρα. Στο τέλος της εκδήλωσης όλες οι συμμετέχουσες κινήσεις και άτομα αποφάσισαν τη συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου καθώς και τη διοργάνωση εβδομάδας κοινωνικής υπεράσπισης του σιδηροδρόμου στις αρχές του ερχόμενου Απριλίου.

Στόχοι του Δικτύου Κοινωνικής Υπεράσπισης του Σιδηροδρόμου είναι η αποτροπή της πώλησης και διάλυσης του ελληνικού σιδηροδρόμου και η διατήρηση και επέκτασή του ως αδιαπραγμάτευτου κοινωνικού αγαθού.

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ
http://traino-sos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου