Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Όχι δεύτερο χειμώνα χωρίς τρένοΤο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου η «Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας» μαζί με τον «Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας» (Ο.Ε.ΝΕ.Φ) τίμησαν την παγκόσμια μέρα χωρίς ΙΧ με δράση ενημέρωσης -ευαισθητοποίησης. Τούτη η μέρα ήταν και η 600η μέρα χωρίς τρένο στην πόλη μας! 
Παρά την πρωτοφανή κινητοποίηση των πολιτών και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και παρ’ ότι είχε προγραμματιστεί, 3 φορές τους προηγούμενους μήνες, η επαναδρομολόγηση του τρένου, πάντα ένα αόρατο χέρι το σταματά. Τώρα μια ακόμα προσπάθεια είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε να ευοδωθεί και να λήξει η απομόνωση της πόλης μας. Την ώρα αυτή, λίγο πριν το Φλωρινιώτικο χειμώνα, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι περισσότερο από ποτέ ζητούμε και απαιτούμε το τρένο μας με προσιτό εισιτήριο.
Η εμπειρία της διεκδίκησης του τρένου, μας δίδαξε πόσο σημαντικά αποτελέσματα μπορεί να έχει η ενεργοποίηση των πολιτών. Έτσι, μετά τη δράση ενημέρωσης έγινε ανοιχτή συζήτηση με φίλους από τον (Ο.Ε.ΝΕ.Φ) και των Florinistas (που την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο υλοποιούσαν δράση αλληλεγγύης) για να αντιμετωπίσουμε, στη βάση της αλληλεγγύης των πολιτών, τα προβλήματα της κρίσης. Η συζήτηση εστίασε
·                     Τη Θέρμανση και την ενεργειακή φτώχεια, τις δυνατότητες άσκησης πίεσης από κινήσεις πολιτών για την τηλεθέρμανση στη Φλώρινα-Μελίτη, λύσεις θέρμανσης με συμπαραγωγή ηλεκτρισμού με βάση τη βιομάζα για τα χωριά.
·                     Δράσεις αλληλεγγύης. Οι Florinistas και ο Ο.Ε.ΝΕ.Φ παρουσίασαν την εμπειρία τους από τις δράσεις που έχουν κάνει, όπως η συλλογή σχολικών ειδών που συνεχίζεται την Τρίτη 25/9 στον ΣΕΟΦ. Συζητήθηκαν επίσης άλλες ιδέες όπως το δίκτυα παραγωγών καταναλωτών, τράπεζα χρόνου, χαριστικά παζάρια κ.λπ. Συμφωνήθηκε να δοκιμαστούν τέτοιες πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με άλλες ομάδες πολιτών.
·                     Στις εξελίξεις σχετικά με την επαναδρομολόγηση του τρένου Θεσσαλονίκης- Φλώρινας και τις δυνατότητες για προαστιακό τρένο Δ. Μακεδονίας (Φλώρινα, Αμύνταιο Πτολεμαΐδα, Κοζάνη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου