Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Τελικά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 44 μέρες κοσκινίζει!

Κατ’αρχήν αντιπαρερχόμαστε τις κατηγορίες και τις προσβολές που δεχτήκαμε από το Δήμο της Φλώρινας. Δύο σκασίλες είχαμε, η μια ήταν να απαξιώσουμε το ρόλο του Δημάρχου και η άλλη να ασκήσουμε φτηνή αντιπολίτευση. Είναι κρίμα μονάχα που ο Δήμαρχος ψάχνει να βρει αντιπάλους εκεί που θα υπήρχαν δυνητικά οι σύμμαχοι του Δήμου στον κοινό αγώνα των Φλωρινιωτών για το τραίνο.

Δυστυχώς ο Δήμαρχος Φλώρινας επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό τους φόβους μας σε σχέση με τις προθέσεις του:
  • Επιβεβαιώνει ότι δεν έχει στείλει δεσμευτική επιστολή για τα λεωφορεία που διαθέτει για τη μεταφορά επιβατών στη Βίγλα και τις Πρέσπες (πως, πόσα, τι είδους και πότε, έστω με την αίρεση της έγκρισης από το ΔΣ). Αντ’ αυτής παρουσιάζει επιστολή εκδήλωσης προθέσεων που είχε στείλει τον Ιανουάριο πριν από την συνάντηση στο Υπ. Μεταφορών και στην βάση της οποίας έγινε η συνάντηση που κατέληξε σε συμφωνία.
  • Θέτει, για πρώτη φορά, θέμα κόστους. Σήμερα τελειώνει ο Φεβρουάριος και κανονικά τα δρομολόγια θα έπρεπε να είχαν ήδη ανακοινωθεί. Ο Δήμαρχος είχε τουλάχιστον από τότε που έστειλε την αρχική επιστολή προθέσεων δηλαδή 44 μέρες να λύσει τα πρακτικά θέματα των συνδυασμένων μεταφορών. Να απευθυνθεί στους άμεσα ωφελούμενους να συνδράμουν, να ψάξει εναλλακτική χρηματοδότηση, να δει τι διαθέσιμους πόρους έχει και να φτιάξει ένα πακέτο που να προσφέρει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση. Ο Δήμαρχος όμως αντί να έχει κάνει την προεργασία του για να μπορεί να στείλει την δεσμευτική επιστολή καταλήγει στο τέλος του μήνα να αναρωτιέται δημόσια για το θέμα του κόστους.

Λυπούμαστε λοιπόν, αλλά απ’ ότι φαίνεται, στο ερώτημα που θέσαμε: «μήπως ο Δήμος δεν θέλει το τρένο στη Φλώρινα;» η απάντηση που φαίνεται να δίνει η ανακοίνωση του Δημάρχου είναι: …μάλλον όχι!

Εμείς όμως επιμένουμε να περιμένουμε επιτέλους μια σοβαρή απάντηση με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα άμεσων στόχων και ενεργειών. Επίσης περιμένουμε και τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα και με το αν είναι ευχαριστημένοι ή όχι με τον χρόνο και τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράματα, όπως και αν η επιτροπή αγώνα προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια.


Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας.
http://florinatreno.blogspot.com/



Για περισσότερες πληροφορίες,
Μιχάλης Πετράκος, τηλ. 2385051868, 6942984455

Η απάντηση του Δήμου Φλώρινας

Μετά απο 10 μέρες ο Δήμαρχος Φλώρινας μας εστειλε την παρακάτω απάντηση..


"Τελευταία διαβάσαμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο επιστολή η οποία υπογράφεται από την «Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας».
Λυπούμαστε ειλικρινά που με την συγκεκριμένη «Κίνηση», ενώ έχουμε ως στόχο την επαναλειτουργία της Γραμμής Θεσσαλονίκης - Φλώρινας, βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση.
Και αυτό γιατί προσπαθεί να εμφανίσει εαυτήν ως τη μόνη ενδιαφερόμενη για την υλοποίηση του στόχου αυτού. Προσπαθεί να υποβαθμίσει, να απαξιώσει το ρόλο και τη δράση του Δημάρχου Φλώρινας.
Φυσικά, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Βοσκόπουλος δεν περίμενε και δεν περιμένει τις παρατηρήσεις, τις προτροπές της «Κίνησης», γιατί στην ατζέντα των συνομιλιών του με την κυβέρνηση, η επαναλειτουργία της γραμμής έχει κυρίαρχη θέση.
Αυτό που δεν έκανε ο Δήμαρχος και δεν πρόκειται να κάνει είναι οι κούφιες υποσχέσεις και η διαφορετική ερμηνεία των όσων λέει ο Υπουργός Μεταφορών ή οι άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Η «Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας» στο δημοσίευμα της αναφέρεται στην επίσκεψη των Δημάρχων και των Βουλευτών στον Υπουργό Μεταφορών κ. Βορίδη στις 07 Φεβρουαρίου 2012 και πως ο Δήμος Φλώρινας δεν έχει απαντήσει αν διαθέτει ή όχι τα λεωφορεία του Δήμου, για τις συνδυασμένες συγκοινωνίες τρένου - λεωφορείου στους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής μας, ενώ ο Δήμος Αμυνταίου έχει απαντήσει.
Ας γνωρίζουν λοιπόν, ότι ο Δήμαρχος Φλώρινας δεν έχει απαντήσει τώρα γιατί την απάντηση του την έστειλε στις 16 Ιανουαρίου 2012, ένα μήνα νωρίτερα, και είναι θετική:
«Φλώρινα, 16- 01 -2012
Θέμα: Διάθεση Λεωφορείων.
Αξιότιμε κύριε Ζηλιασκόπουλε,
Σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Φλώρινας προτίθεται να διαθέσει λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών σχολικών μονάδων και μελών ΚΑΠΗ, οι οποίοι θα επισκεφθούν το Δήμο Φλώρινας με τη χρήση τρένου, προκειμένου να επισκεφθούν τουριστικές περιοχές του Δήμου Φλώρινας, καθώς και το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου και την περιοχή των Πρεσπών.
Παρακαλούμε για τις από μέρους σας ενέργειες και παραμένουμε στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστείτε».
Όμως πρέπει να γνωρίζουν οι Δημότες μας και οι άνθρωποι της «Κίνησης», ότι το πρόβλημα των συνδυασμένων συγκοινωνιών δεν λύνεται μόνο με τη διάθεση των λεωφορείων. Είναι πολύ πιο σύνθετο. Και είναι σοβαρή παράμετρος η λειτουργική δαπάνη.
Θα μπορούσαν οι επικεφαλής της «Κίνησης» πριν αρθρογραφήσουν, πριν «λιθοβολήσουν» το Δήμαρχο, πριν εκτεθούν και γίνει πρόδηλος ο στόχος τους, να τηλεφωνήσουν ή να επισκεφθούν το Δήμαρχο, για να πληροφορηθούν σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεση. Φαίνεται όμως, ότι ο στόχος τους δεν ήταν η ενημέρωση αλλά να λύσουν υπαρξιακά τους προβλήματα, μέσα από την άσκηση φτηνής αντιπολίτευσης, που είναι ανούσια και ατελέσφορη.
Οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα και όχι κούφια λόγια. Ο Δήμος Φλώρινας έχει ως στόχο να ξανασφυρίξει το τρένο στο σταθμό της Φλώρινας και με αυτό τον στόχο πορεύεται. Όσοι θέλουν μπορούν να συσστρατευτούν με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φλώρινας και ενωμένοι να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Φλώρινα, 28-02-2012
Δελτίο Τύπου Δήμου Φλώρινας

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Μήπως τελικά ο Δήμος Φλώρινας ΔΕΝ θέλει το τρένο;

Στις 7 Φεβρουαρίου μετά από συνάντηση στην Αθήνα των βουλευτών Φλώρινας, του Δημάρχου Φλώρινας και εκπροσώπου του Δημάρχου Αμυνταίου με τον υπουργό Μεταφορών κ.Βορίδη, συμφωνήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία για την επαναδρομολόγηση του τρένου σε σύντομο χρονικό διάστημα (Αρχές Μαρτίου).

Η απόφαση αυτή προχωρά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη για οργανωμένες εκδρομές με τρένο στην περιοχή μας που ανέλαβαν να προωθήσουν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και οι εκπαιδευτικοί παράγοντες της Κ. Μακεδονίας με σκοπό να διευκολύνουν την επαναδρομολόγηση της σιδ. Γραμμής Θεσσαλονίκη Φλώρινα. Το σχέδιο αυτό έχει το επιπλέον πλεονέκτημα της δημιουργίας ενός σημαντικού και εν πολλοίς πρωτοποριακού συστήματος συνδυασμένων συγκοινωνιών που θα ωφελήσει πολλαπλώς και τους κατοίκους και την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Δήμος Φλώρινας, τους 13 μήνες που έχουν περάσει από τη διακοπή των δρομολογίων δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για την επαναδρομολόγηση. Υπήρξε βεβαίως η δημιουργία μιας επιτροπής αγώνα στο ηρωικό κατά τα άλλα Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Μαίου 2011, μια επιτροπή όμως που ουδέποτε έκανε κάτι και δεν γνωρίζουμε αν συνεκλήθη καν ποτέ.

Ο Δήμος Αμυνταίου, που έχει πάρει πρωτοβουλίες όλο αυτό το διάστημα, ανταποκρίθηκε άμεσα, μετά την συνάντηση της 7ης Φεβρουαρίου, και εδώ και αρκετές μέρες έχει προσφέρει τα απαραίτητα λεωφορεία. Στην Φλώρινα όμως τα πράματα είναι διαφορετικά. Σε συνέντευξη τύπου στις 10/2 ο Δήμαρχος Φλώρινας αναφέρθηκε γενικόλογα στο θέμα, με «θα το δούμε», «αν θα προσλάβουμε οδηγό», κτλ κτλ. Έκτοτε σιωπή.

Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι είναι έτοιμοι, ο ΟΣΕ συγύρισε το σταθμό και εξασφάλισε το προσωπικό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει εξασφαλίσει τις αμαξοστοιχίες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει επαναβεβαιώσει τη διάθεσή του να υποστηρίξει το σχέδιο, ο Δήμος Αμυνταίου έχει προσφέρει τα απαιτούμενα λεωφορεία.

Κύριε Δήμαρχε Φλώρινας, δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες, δεν υπάρχουν άλλες αφορμές. Διευθετήστε άμεσα το θέμα των λεωφορείων (γιατί όχι και με τα ΚΤΕΛ οι συνδυασμένες μετακινήσεις;), η υπομονή του κόσμου φτάνει τα όρια της, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μετακινούνται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Φλώρινας γιατί δεν μπορούν οικονομικά, υπάρχουν συνδημότες μας κοινωνικά αποκλεισμένοι. Πότε θα καταλάβετε επιτέλους ότι τα δεδομένα αλλάζουν με τρομακτικούς ρυθμούς;

Εκτός και αν τελικά δεν το θέλετε το τρένο στη Φλώρινα!


Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας

http://florinatreno.blogspot.com/

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Συγκέντρωση για το πετρέλαιο και την τηλεθέρμανση, Τετάρτη 15.2.2012 έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας

Ο σκληρότερος χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας συνδυάστηκε με τις χειρότερες οικονομικές συνθήκες της μεταπολίτευσης για να οδηγήσει πολλούς από μας σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας: δεν έχουμε αρκετά χρήματα για να ζεστάνουμε τα σπίτια μας.

  • Τα ήδη μικρά εισοδήματα στην περιοχή μας έχουν καταρρακωθεί από τα περιοριστικά μέτρα των μνημονίων.
  • Τα σπίτια στις πόλεις και τα χωριά της ΠΕ Φλώρινας δεν είναι αρκετά μονωμένα.
  • Οι τιμές των καυσίμων, του πετρελαίου αλλά και των ξύλων και των παραγώγων τους αυξάνονται συνεχώς.
  • Το έργο της τηλεθέρμανσης 3 χρόνια μετά την ένταξή του για χρηματοδότηση στο ταμείο συνοχής καρκινοβατεί και βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης.

Η Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας, μια κίνηση πολιτών με πρώτο στόχο την ποιότητα ζωής στην περιοχή μας στηρίζει την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο.) Φλώρινας και σύλλογοι της πόλης μας.

Δεν αντέχουμε να ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός μας για θέρμανση.

Διεκδικούμε

  • Την άμεση μείωση της φορολογίας καυσίμων στο νομό μας μέχρι την ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης.
  • Την υψηλότερη χρηματοδότηση στις περιοχές με πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες της ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών με κατάλληλη αναθεώρηση του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’οίκον»
  • Την ταχεία ολοκλήρωση του έργου της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα, του μόνου ενεργειακού δήμου χωρίς τηλεθέρμανση.

Όλοι την Τετάρτη στις 1:30 έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο πιο μακριά θα ακουστεί η φωνή μας!

Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας για τις τελευταίες εξελίξεις

Η σύσκεψη που έγινε στις 7/2 στο υπουργείο μεταφορών και υποδομών ήταν σημαντική εξέλιξη στην πορεία για την επαναλειτουργία του τρένου στην Φλώρινα. Ένα θετικό νέο μέσα στον ωκεανό απελπισίας που έχει πνίξει τη χώρα μας τη βδομάδα αυτή.

Η σύσκεψη ξεκαθάρισε και επαναβεβαίωσε την πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου για την επαναδρομολόγηση του τρένου και επαναπροσδιόρισε, με βάση δημοσιεύματα, τις δεσμεύσεις που συμφώνησαν να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΗ, Δήμοι), ώστε να ξανασφυρίξει το τρένο ως τις αρχές Μαρτίου.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα δεδομένα σε γενικές γραμμές μας θυμίζουν ένα έργο που είχε παιχτεί και πέρσι. Οι Δήμοι, μαζί με τους βουλευτές να συμφωνούνε με την κεντρική διοίκηση στην Αθήνα και να τα στρίβουν όταν επιστρέφουν στην Φλώρινα.

Μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο ότι δύο μέρες μετά την συνάντηση δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση ή δήλωση ούτε από το Δήμο Φλώρινας ούτε από το δήμο Αμυνταίου που να μας ενημερώνει αν συμφώνησαν κάτι και τι είναι αυτό. Τι ακριβώς υπηρεσίες έχει δεσμευτεί να παρέχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τι δεσμεύσεις έχουν αναλάβει οι δήμοι.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών (μεγάλες αυτοκινητάμαξες, ταχεία διαδρομή, 3+1 δρομολόγια) με φτηνό εισιτήριο για κατοίκους και επισκέπτες. Σε αυτή την περίπτωση οι δεσμεύσεις που με βάση τα δημοσιεύματα ανέλαβαν οι δήμοι (διάθεση λεωφορείων για τους τουριστικούς προορισμούς όπως Νυμφαίο, Βίγλα και Πρέσπες) μπορούν να αποτελέσουν ένα σύστημα συνδυασμένων μεταφορών που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και θα αναβαθμίσει την περιοχή ως τουριστικό προορισμό.

Γνώμη μας είναι ότι στα πλαίσια της λειτουργίας του Καλλικρατικού πλέον δήμου αυτή η δέσμευση θα πρέπει να επεκταθεί σε ένα σχέδιο μεταφορών που θα εξυπηρετεί και άλλες περιοχές (Μελίτη, Άνω Κλεινές, Λέχοβο, Δροσοπηγή κλπ) με στόχο κάθε κάτοικος ή επισκέπτης της περιφερειακής ενότητας να μπορεί να ταξιδέψει ανάμεσα στα χωριά μας και την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, μέσω της πόλης της Φλώρινας, με ένα εισιτήριο και χωρίς ΙΧ.

Τέλος, δηλώνουμε παρόντες και στη διάθεση των αιρετών και των πολιτών της Φλώρινας μέχρι το τρένο να ξαναφτάσει στο σταθμό μας, αλλά και μετά, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την λειτουργία και την επέκτασή του.

Αφήστε το τρένο να μας πάει στο μέλλον!


Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η εικόνα των πραγμάτων σήμερα!


Μια συνοπτική απεικόνιση της τρέχουσας εικόνας των πραγμάτων.. Ηχο θα βάλουμε οταν σφυρίξει επιτέλους ξανα στην Φλώρινα!

(εικόνα απο: http://eperiskopio.blogspot.com/2012/02/blog-post_6001.html)

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τελευταίες εξελίξεις μέχρι 8 Φεβ. 2012


Δελτίο τύπου από το πολιτικό γραφείο του Γ.Λιάνη:                             
"Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2012
Μετά από πολυήμερες συναντήσεις και συζητήσεις του βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μάκη Βορίδη και μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και του Υπουργού και του βουλευτή με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» κ. Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο οριστικοποιήθηκε η απόφαση της επαναλειτουργίας της γραμμής Θεσσαλονίκης – Φλώρινας – Θεσσαλονίκης με τρία δρομολόγια ημερησίως."

Την Τρίτη (7 Φεβρουαρίου) ο υπουργός Υποδομών, κ. Μ. Βορίδης συγκάλεσε ειδική σύσκεψη για την επανέναρξη λειτουργίας της γραμμής Έδεσσας - Φλώρινας, με τη συμμετοχή των βουλευτών, κ. κ. Ε. Κωνσταντινίδη και Γ. Λιάνη, του δημάρχου Φλώρινας, κ. Γ. Βοσκόπουλου, εκπροσώπων του Δήμου Αμυνταίου και του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Θ.Ζηλιασκόπουλου.

Ο κ. Βορίδης έδωσε εντολή να εξεταστεί η επαναλειτουργία της γραμμής, ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την καλύτερη προώθηση του ζητήματος.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται έπειτα από πολύμηνες ζυμώσεις που είχαν ξεκινήσει από τον τότε υφυπουργό Υποδομών, κ. Σπ. Βούγια, καθώς, λόγω της διακοπής των δρομολογίων, εκδηλώθηκε οξύτατη αντίδραση τόσο από τους φίλους του σιδηροδρόμου της Δυτικής Μακεδονίας όσο και από την τοπική κοινωνία, ενώ η αναστολή χρήσης της γραμμής παρολίγον να προκαλέσει την ανάκληση των κοινοτικών πόρων που δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ.Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους βουλευτές Στ.Κωνσταντινίδη και Γ.Λιάνη και τους δημάρχους Αμυνταίου και Φλώρινας, δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή της ΔΕΗ με το ποσό των 150.000€ (διαφήμιση) προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας-Θεσσαλονίκης.