Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ

Στο ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους το θέμα της κατάργησης των δρομολογίων στη Δ. Μακεδονία.

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της διακοπής των δρομολογίων της Δ. Μακεδονίας λίγα μόλις χρόνια μετά την επένδυση 96,3 εκ. Ευρώ για την αναβάθμισή τους.

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη διακοπή των δρομολογίων του σιδηρόδρομου στη Δ. Μακεδονία που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων, ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας εξηγήσεις για την τύχη των συγχρηματοδοτούμενων έργων μετά την αποπεράτωσή τους αλλά και τη στάση της απέναντι στο μαζικό και αδιάκριτο κλείσιμο σιδηροδρομικών γραμμών στη χώρα μας. 

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά αν η κατάργηση των δρομολογίων λίγα μόλις χρόνια μετά την ολοκλήρωση έργων αναβάθμισης που συγχρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικά κονδύλια είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Θέτει, επίσης, ζήτημα συμβατότητας με την Ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών της αιφνιδιαστικής κατάργησης του 50% του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας χωρίς προηγούμενη μελέτη βιωσιμότητας.

«Παρά τις υποσχέσεις της η κυβέρνηση έχει αφήσει 2 μήνες τη Δ. Μακεδονία και ιδίως τη Φλώρινα, το Αμύνταιο και την Κοζάνη χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση εντείνοντας την βαθιά ύφεση και απομόνωση της περιοχής», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η ερώτηση που καταθέσαμε στην Επιτροπή την θέτει προ των ευθυνών της για τις επιλογές της κυβέρνησης που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και στις πιέσεις της επιτροπής μέσω του μνημονίου. Η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών είναι μια απάντηση στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση γιατί εξασφαλίζει βιώσιμη κινητικότητα προσιτή σε όλους αλλά και προοπτική σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

Θέμα: Σιδηροδρομική γραμμή Έδεσσα-Κοζάνη-Φλώρινα

Η σιδηροδρομική γραμμή Έδεσσας-Κοζάνης-Φλώρινας ανακατασκευάστηκε με συγχρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μετά πολυετή αναστολή λειτουργίας.

Η λειτουργία της έχει διακοπεί, από 1.7.2010 για το τμήμα Αμύνταιο-Κοζάνη και από 30.1.2011 για το τμήμα Έδεσσα-Φλώρινα, παρά τον υψηλό βαθμό πληρότητας των δρομολογίων στη διαδρομή προς Φλώρινα. Σε περιόδους κακοκαιρίας, η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή αποτελούσε το αποκλειστικό σχεδόν μέσο συγκοινωνίας της ευρύτερης περιοχής.

Πρωτοβουλίες πολιτών (1) κινητοποιούνται για την επαναλειτουργία της, ενώ η διοίκηση των ελληνικών σιδηροδρόμων επικαλείται το περιορισμένο ύψος Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας που προβλέπει ο Νόμος 3892/2010 «για την εξυγίανση του ΟΣΕ». Ο Νόμος ψηφίστηκε στα πλαίσια εφαρμογής του Μνημονίου (2) που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Αν η διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης γραμμής είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα για τη συγχρηματοδότηση της ανακατασκευής της.
  • Αν το κλείσιμο σιδηροδρομικών γραμμών χωρίς προηγούμενη μελέτη οικονομικής βιωσιμότητάς τους, είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή πολιτική για τις μεταφορές.

(1) http://florinatreno.blogspot.com/

(2) http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=bcf0f265-06e2-4d43-a1ce-06ce96d27fb1

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Με μεγάλο ενθουσιασμό και συμμετοχή έγινε το Σάββατο 19.3.2011, η τρενοπορεία από την Φλώρινα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας το αυτονόητο: σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας και τερματισμό του αποκλεισμού της περιοχής μας.

Πολίτες από τη Φλώρινα, την Άρνισσα, την Έδεσσα, και τη Νάουσα πήραν σήμερα το τρένο για να διασφαλίσουν προσιτή σιδηροδρομική συγκοινωνία. Στην Θεσσαλονίκη, μας υποδέχτηκαν τα μέλη της Επιτροπής για την Κοινωνική Υπεράσπιση του Σιδηρόδρομου, σιδηροδρομικοί, φορείς (ανάμεσα στους οποίους ο σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης) και συλλογικότητες, εκλεγμένοι, εκατοντάδες πολίτες, και όλοι μαζί πραγματοποιήσαμε μαζική, ενθουσιώδη και πολύμορφη πορεία προς την πλατεία Αριστοτέλους.

Είμαστε ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση που έχει, σε ολόκληρη πλέον τη Μακεδονία, 6 βδομάδες μετά την διακοπή τους, το αίτημα της Φλώρινας για επανέναρξη των δρομολογίων του τρένου. Η σημερινή συγκέντρωση και πορεία ελπίζουμε να έδειξε καθαρά στους αρμόδιους της κυβέρνησης και της ΤΡΕΝΟΣΕ ότι το κίνημα για την επιστροφή του τρένου στη Φλώρινα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και ο μόνος δρόμος πλέον είναι η ταχεία ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας για άμεση επαναφορά του τρένου, ως προσιτού μέσου συγκοινωνίας στη Φλώρινα με πλήρη δρομολόγια.

Είμαστε συγκινημένοι από την αγωνία των ανθρώπων του τρένου, των εργαζόμενων στην ΤΡΕΝΟΣΕ που σήμερα πρόσφεραν μια μέρα εθελοντικής δουλειάς το μήνα ο καθένας για τη χρηματοδότηση των δρομολογίων της Φλώρινας. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. Με τον ίδιο τρόπο που ξεκινήσαμε, τραγουδώντας, ζωγραφίζοντας, και διαδηλώνοντας, θα μεταφέρουμε το μήνυμά μας σε όλη την Ελλάδα, μέχρι να κερδίσουμε το δικαίωμά μας στη βιώσιμη ανάπτυξη, με την επαναφορά, τη βελτίωση και την επέκταση του σιδηρόδρομου στη Δ. Μακεδονία.

Διεκδικούμε
  • Την επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών δρομολογίων Θεσ/νίκης-Έδεσσας-Άρνισας-Φλώρινας
  • Την ουσιαστική μείωση των εισιτηρίων που υπερδιπλασιάστηκαν (με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εσόδων του ΟΣΕ).
  • Την Προαστιακή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών, με επέκταση στην Αριδαία. Την επέκταση της ηλεκτροκίνησης στη Δ. Μακεδονία.
  • Συνδυασμένες μεταφορές με βάση το σιδηρόδρομο.
  • Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα του σιδηρόδρομου.

Φωτογραφίες από την πορεία οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα βρίσκονται στο: https://picasaweb.google.com/110022653480273966788/1932011#


Για την λυπηρή στάση του ΟΣΕ αναφορικά με την νοικιασμένη αμαξοστοιχία.

Σημειώνουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η μετακίνησή μας να γίνει με αμαξοστοιχία από το σταθμό της Φλώρινας. Παρ’ότι είχε υπάρξει συμφωνία με την ΤΡΕΝΟΣΕ (με υψηλότατο τίμημα) για ενοικίαση αμαξοστοιχίας την τελευταία στιγμή η διοίκηση της ΤΡΕΝΟΣΕ ακύρωσε τα πάντα επικαλούμενη την απόφασή της για αναστολή των δρομολογίων. Αυτό μας εξέπληξε, γιατί όταν ανακοίνωσε την αναστολή τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΤΡΕΝΟΣΕ δήλωσε παράλληλα ότι προς Φλώρινα και Ναύπλιο θα γίνονται εκδρομές από οργανωμένες ομάδες και σχολεία. Είμαστε απογοητευμένοι γιατί η ΤΡΕΝΟΣΕ σήμερα προσπάθησε, χωρίς καν ένα πρόσχημα να εμποδίσει τους Φλωρινιώτες να διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη. Λυπούμαστε που μια ακόμα διοίκηση αυτής της δύσμοιρης εταιρίας θεωρεί τους φίλους τους σιδηροδρόμου εχθρούς δικούς της και επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΤΡΕΝΟΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, 9.30 π.μ.

ΟΛΟΙ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Φλώρινας

ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

Το Σάββατο 19.3.2011 στις 9:30 κάνουμε προ-συγκέντρωση στον σιδηροδρομικό σταθμό για να πάμε στην Έδεσσα με ιδιωτικά μέσα. Από κει θα επιβιβαστούμε στο τρένο των 11:30 μαζί με μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο Ν. Πέλλας.

Στην Θεσσαλονίκη, μαζί με τα μέλη της Επιτροπής για την Κοινωνική Υπεράσπιση του Σιδηρόδρομου που θα μας περιμένουν στον σταθμό θα πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου και συναντήσεις με φορείς.

Σημειώνουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η μετακίνησή μας να γίνει με αμαξοστοιχία από το σταθμό της Φλώρινας. Παρ’ότι είχε υπάρξει συμφωνία με την ΤΡΕΝΟΣΕ (με υψηλότατο τίμημα) για ενοικίαση αμαξοστοιχίας την τελευταία στιγμή η διοίκηση του ΕΔΙΣΥ και της ΤΡΕΝΟΣΕ ακύρωσε τα πάντα. Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο της ΕΔΙΣΥ Παναγιώτη Θεοφανόπουλο και τον Πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάση Ζηλιασκόπουλο για την άρνηση αυτή της τελευταίας στιγμής και τη μεθόδευση με την οποία έγινε , επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

ΔΕΝ ΠΤΟΟΥΜΑΣΤΕ, ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ!

Διεκδικούμε
  • Την επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών δρομολογίων Θεσ/νίκης-Έδεσσας-Άρνισας-Φλώρινας
  • Την ουσιαστική μείωση των εισιτηρίων που υπερδιπλασιάστηκαν.
  • Την Προαστιακή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών, με επέκταση στην Αριδαία. Την επέκταση της ηλεκτροκίνησης στη Δ. Μακεδονία.
  • Συνδυασμένες μεταφορές με βάση το σιδηρόδρομο.
  • Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα του σιδηρόδρομου.

Φίλες φίλοι.

Έγιναν γνωστές από τον τύπο οι προθέσεις της κυβέρνησης και της ΤΡΕΝΟΣΕ για τα δρομολόγια της Φλώρινας. Θα ξεκινήσουν μόνο δύο δρομολόγια και μόνο αν οι πολίτες προμηθευτούν 2000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών προς 250 ευρώ τη μία.

Η σκανδαλώδης αυτή επιλογή δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστον τις απαιτήσεις μας για πλήρη δρομολόγια. Αντίθετα με προκλητικό τρόπο απαιτεί από μας να πληρώσουμε σε μετρητά και προκαταβολικά την υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας που διοχετεύεται αλλού και κυρίως στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Αθήνας.

Αρνούμαστε το σιδηροδρομικό αποκλεισμό! αρνούμαστε την κοροϊδία! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!


Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας
http://florinatreno.blogspot.com/
http://www.facebook.com/pages/Theloume-to-traino-piso-sten-Phlorina/152323408155907

Για περισσότερες πληροφορίες
Μιχάλης Πετράκος, τηλ. 2385051868, 6942984455

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Φλώρινα, 13 Μαρτίου 2011



 Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διακοπή των δρομολογίων του σιδηροδρόμου, με πορεία στις γραμμές του τρένου και συναυλία έγινε σήμερα με πρωτοβουλία της Κίνησης Φίλων Τρένου Φλώρινας

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για επανέναρξη της σύνδεσης (Φλώρινα- Θεσσαλονίκη)  με 2 μόνο δρομολόγια και με την προϋπόθεση να διατεθούν 2000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών είναι σκανδαλώδεις και δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστον την ανάγκη της περιοχής για πλήρη δρομολόγια που να καλύπτουν τις απαιτήσεις μετακίνησης για δουλειά ψυχαγωγία και τουρισμό.

Οι πολίτες της Φλώρινας συγκεντρώθηκαν σήμερα στον κλειστό σιδηροδρομικό σταθμό, απαιτώντας την δίκαιη διάθεση των κονδυλίων της Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας για να καλύπτει τις πραγματικά «άγονες γραμμές» και όχι να διατίθεται για τις ανάγκες της Αττικής.

Ακολούθησε πορεία στις γραμμές του τρένου που έχουν πια σκουριάσει μετά από 6 εβδομάδες αχρησίας αλλά και στους δρόμους της πόλης. Στη συνέχεια έγινε μερικός αποκλεισμός της εισόδου της πόλης για μοίρασμα προκηρύξεων μαζί με κεράσματα στους οδηγούς.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας ακολούθησε συναυλία από τοπικά νεανικά συγκροτήματα.

Διεκδικούμε:  

  • από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο των 50εκ. της Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ) του ΟΣΕ που μαθηματικά οδηγεί στον ακρωτηριασμό του σιδηροδρομικού δικτύου που θα χρειαστεί δεκάδες χρόνια και εκατοντάδες εκατομμύρια για να ξαναφτιαχτεί.
  • από το υπουργείο μεταφορών να επανεξετάσει την κατανομή των χρημάτων της ΥΔΥ που σήμερα χρησιμοποιείται για να μετακινούνται άδεια βαγόνια στον προαστιακό και όχι οι άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα γέμιζαν τα τρένα στη Δ. Μακεδονία.
  • από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας να εντάξει τα απαραίτητα έργα ηλεκτροκίνησης στον σχεδιασμό της για το ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας, να δρομολογήσει σε συνεργασία με τον ΟΣΕ το έργο της σύνδεση Κοζάνης Καλαμπάκας αλλά, και κυρίως, να βάλει το σιδηρόδρομο στο κέντρο της πολιτικής της για βιώσιμες μεταφορές με συνδυασμένες μεταφορές τρένου λεωφορείου.
  • από τους Δήμους να προωθήσουν τις μαζικές μετακινήσεις μαθητών, ΚΑΠΗ, συλλόγων με τρένο εξασφαλίζοντας φτηνή μετακίνηση προς το συμφέρον των συμμετεχόντων και του προϋπολογισμού τους.

Ζητάμε τέλος από τους πολίτες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το ίδιο μαζικά τον αγώνα να ξανάρθει το τρένο στη Φλώρινα, μέχρι να καταλάβουν οι κύριοι από την Αθήνα ότι κι εδώ είναι Ελλάδα.

Το ερχόμενο Σάββατο 19.3.2011 διοργανώνεται Τρενοπορεία από τη Φλώρινα στη Θεσσαλονίκη μέσω Έδεσσας μαζί με την Πρωτοβουλία Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο Ν. Πέλλας και την Επιτροπή για την Κοινωνική Υπεράσπιση του Σιδηρόδρομου. Ξεκινώντας από το σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας και μέσω Έδεσσας καταλήγουμε με τρένο στο Σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Αρνούμαστε το σιδηροδρομικό αποκλεισμό! αρνούμαστε την κοροϊδία! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Ευχαριστούμε για την ευγενική τους προσφορά  τα Ζαχαροπλαστεία Fresh
το Αρτοποιείο Βέλτσης, τα Μικρογεύματα Φιλίππου, το καφεκοπτείο «Αρωμα», τα «Αλλοτινά», το supermarket “Πέιος” και τους πολλούς φίλους και φίλες που προσέφεραν εδέσματα.

Για φωτογραφίες κάντε κλίκ εδω
Για ρεπορτάζ απο το διαδικτυακό κανάλι FlorinaTV κάντε κλικ εδω  (απο το σημείο 5:30 και επειτα)

Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας

Δείτε φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία στο

Για περισσότερες πληροφορίες
Μιχάλης Πετράκος, τηλ. 2385051868, 6942984455


Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Προκύρηξη για την Πορεία της 13ης Μαρτίου


ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Διεκδικούμε

·        Την επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών δρομολογίων Θεσ/νίκης-Έδεσσας-Άρνισας-Φλώρινας
·        Την ουσιαστική μείωση των εισιτηρίων που υπερδιπλασιάστηκαν.
·        Την Προαστιακή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών, με επέκταση στην Αριδαία. Την επέκταση της ηλεκτροκίνησης στη Δ. Μακεδονία.
·        Συνδυασμένες μεταφορές με βάση το σιδηρόδρομο.
·        Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα του σιδηρόδρομου.

Φίλες φίλοι.

Έγιναν γνωστές από τον τύπο οι προθέσεις της κυβέρνησης και της ΤΡΕΝΟΣΕ για τα δρομολόγια της Φλώρινας: θα ξεκινήσουν μόνο δύο δρομολόγια και μόνο αν οι πολίτες προμηθευτούν 2000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών αξίας 250 ευρώ έκαστη.

Η σκανδαλώδης αυτή επιλογή δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστον τις απαιτήσεις μας για πλήρη δρομολόγια. Αντίθετα με προκλητικό τρόπο απαιτεί από μας να πληρώσουμε σε μετρητά και προκαταβολικά την υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας που διοχετεύεται αλλού και κυρίως στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Αθήνας (15 εκ. ευρώ).

  • Ζητάμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο των 50εκ. της Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ) που μαθηματικά οδηγεί στον ακρωτηριασμό του δικτύου που θα χρειαστεί δεκάδες χρόνια και εκατοντάδες εκατομμύρια για να ξαναφτιαχτεί.


  •  Ζητάμε από το υπουργείο μεταφορών να επανεξετάσει την κατανομή των χρημάτων της ΥΔΥ που σήμερα χρησιμοποιείται για να μετακινούνται άδεια βαγόνια στον προαστιακό και όχι οι άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα γέμιζαν τα τρένα στη Δ. Μακεδονία.


  • Ζητάμε από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας να εντάξει τα απαραίτητα έργα ηλεκτροκίνησης στον σχεδιασμό της για το ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας να δρομολογήσει σε συνεργασία με τον ΟΣΕ τη σύνδεση Κοζάνης Καλαμπάκας αλλά, και κυρίως, να βάλει το σιδηρόδρομο στο κέντρο της πολιτικής της για βιώσιμες μεταφορές με συνδυασμένες μεταφορές τρένου λεωφορείου.


  • Ζητάμε από τους Δήμους να προωθήσουν τις μαζικές μετακινήσεις μαθητών, ΚΑΠΗ, συλλόγων με τρένο εξασφαλίζοντας φτηνή μετακίνηση προς το συμφέρον των συμμετεχόντων και του προϋπολογισμού τους.


  •  Ζητάμε από σας, τους πολίτες να συνεχίσετε να υποστηρίζετε το ίδιο μαζικά τον αγώνα να ξανάρθει το τρένο στη Φλώρινα, μέχρι να καταλάβουν οι κύριοι από την Αθήνα ότι κι εδώ είναι Ελλάδα. Σας καλούμε να συμμετέχετε το άλλο Σάββατο 19.3.2011 στην Τρενοπορεία από τη Φλώρινα στη Θεσσαλονίκη που διοργανώνουμε μαζί με την Πρωτοβουλία Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο Ν. Πέλλας και την Επιτροπή για την Κοινωνική Υπεράσπιση του Σιδηρόδρομου. Ξεκινώντας από το σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας και μέσω Έδεσσας καταλήγουμε με τρένο στο Σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.


Δηλώνουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κερδίσουμε αυτό που δικαιούμαστε.


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ – ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας

Ευχαριστούμε για την ευγενική τους προσφορά  τα Ζαχαροπλαστεία Fresh
το Αρτοποιείο Βέλτσης, τα Μικρογεύματα Φιλίππου, το καφεκοπτείο «Αρωμα» και τα «Αλλοτινά»

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ – ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο σιδηρόδρομος ήταν συνδυασμένος με την ανάπτυξη και εξέλιξη της Περιφερειακής ενότητας Φλώρινας τον 20ο αιώνα και ιδίως των 2 σημαντικών αστικών κέντρων της, της Φλώρινας και του Αμυνταίου. Την ίδια λειτουργία, ακόμα και σε μεγαλύτερο βαθμό μπορεί να επιτελέσει και στον 21ο με τα κατάλληλα έργα επέκτασης και αναβάθμισης.

Δυστυχώς, 120 χρόνια μετά το ξεκίνημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης, η διακοπή των δρομολογίων βάζει σε κίνδυνο την σημαντικότερη υποδομή βιώσιμης ανάπτυξης στο τομέα των μεταφορών που διαθέτει η περιοχή μας. Ο νόμος 3891/10, μεταξύ άλλων δίνει το δικαίωμα στον ΟΣΕ, μετά από 12 μήνες χωρίς δρομολόγια σε ένα τμήμα του δικτύου, να ξηλώσει τις γραμμές και να εκποιήσει τη γη του ως απλό ακίνητο, για άλλες χρήσεις.

Μέσα στο κλίμα ύφεσης και δημοσιονομικής προσαρμογής η εξέλιξη αυτή είναι καταστροφική, τόσο για την ποιότητα της ζωής μας, όσο  και για τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής καθώς περιορίζει τη δυνατότητα μετακινήσεων για όλους μας και ιδίως για συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού (φοιτητές, εργαζόμενοι, αγρότες). Πλήττει κυρίως τους φτωχότερους από μας που στερούνται έτσι τη δυνατότητα οικονομικής μετακίνησης. Στερεί από την περιοχή την εύκολη πρόσβαση για σημαντικό αριθμό επισκεπτών και δεν της επιτρέπει να εξελιχτεί σε σημαντικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού όπως φιλοδοξεί.

Όπως έχει συμφωνηθεί από όλους (μεταξύ άλλων και στην συνάντηση φορέων και πολιτών στις 12/2 αλλά και του περιφερειακού συμβουλίου στις 13/2) οι βασικές «κόκκινες γραμμές» είναι:

  • η άμεση επαναλειτουργία της γραμμής Φλώρινας Θεσσαλονίκης με πλήρη (4 ζεύγη) δρομολόγια. Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ανεπαρκή σχέδια των 2 δρομολογίων ημερησίως. Τα 2 δρομολόγια δεν εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες καθώς δε θα συμπίπτουν με τα ωράρια των περισσότερων. Σύντομα λοιπόν θα απαξιωθούν στην συνείδηση των πολιτών, με αποτέλεσμα την οριστική κατάργηση σε δεύτερο χρόνο.

  • Την ανάκληση της απόφασης αύξησης στην τιμής των εισιτηρίων, ιδίως την κατάργηση της έκπτωσης της επιστροφής. Την εποχή της έξαρσης της ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων γενικώς, οι δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών αποτελούν «κοινωνικό μισθό» που εξισορροπεί τις απώλειες αγοραστικής δύναμης διασφαλίζοντας στοιχειώδη ποιότητα ζωής. Ειδικά η έκπτωση στο κόστος της επιστροφής ενισχύει την χρήση του μέσου και είναι πάγια πολιτική όλων των ΜΜΜ από τα αεροπλάνα μέχρι τα λεωφορεία.

Πέρα από τις βασικές απαιτήσεις, είναι σημαντικό να σχεδιαστούν, προωθηθούν και δρομολογηθούν μια σειρά ακόμα από ενέργειες σε διάφορα επίπεδα για τη βελτίωση των υπηρεσιών και τη μείωση του κόστους του σιδηροδρόμου. Ανάμεσα σε αυτά είναι:

  • Βελτίωση της γραμμής (Φλώρινα – Θεσσαλονίκη) με

    • ηλεκτροδότηση του δικτύου. Η κίνηση με ηλεκτρισμό, μειώνει κατά πολύ το κόστος των δρομολογίων, σε σχέση με την πετρελαιοκίνηση. Επιπροσθέτως  μειώνει τους χρόνους του δρομολογίου, το θόρυβο και γενικά βελτιώνει την ποιότητα του ταξιδιού. Το έργο της ηλεκτροδότησης του τμήματος του δικτύου στη Δ. Μακεδονία πρέπει να είναι εξαιρετικά σημαντική προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής και  μπορεί, με την βούληση της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κάνοντας τη γραμμή οικονομικά βιώσιμη.

    • νέα, ευθυγραμμισμένη χάραξη στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Σκύδρα-Έδεσσα μέσω Γιαννιτσών. Έχει μελετηθεί από το 2008, περιλαμβάνει 4 σταθμούς μέχρι την Έδεσσα. Θα μειώσει το χρόνο της διαδρομής (Φλώρινα Θεσσαλονίκη) σε λιγότερο από 2 ώρες κάνοντάς το τρένο ανταγωνιστικό σε κόστος και εξυπηρέτηση σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς, ιδιωτικό ή δημόσιο. Με βάση τις μελέτες του ΟΣΕ το κόστος του έργου είναι 150 εκ. ευρώ.

  • Η σιδηροδρομική συγκοινωνία με τοπικό δρομολόγιο μεταξύ των πόλεων της περιοχής (Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαϊδα, Κοζάνη) που θα εξυπηρετεί του πολίτες με βάση τη νέα διοικητική διάρθρωση αλλά και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

  • Συνδυασμένες μεταφορές Τρένου/Λεωφορείου. Το τρένο με την μεγάλη μεταφορική του ικανότητα μπορεί και πρέπει να τροφοδοτεί όλη την περιοχή και ιδίως τους τουριστικούς προορισμούς για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Σήμερα για να επισκεφτεί κάποιος το Νυμφαίο, τις Πρέσπες ή το χ/κ Πισσοδερίου χρειάζεται να έχει ΙΧ. Σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ της περιοχής που πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν συνεργάτες και όχι ανταγωνιστές του τρένου, μπορούν να εκτελούνται δρομολόγια πρόσβασης μέσω Αμυνταίου και Φλώρινας σε Νυμφαίο και Πρέσπες/Πισσοδέρι αντίστοιχα. Αυτό θα αυξήσει την τουριστική κίνηση δίνοντας τη δυνατότητα, σε τμήματα του πληθυσμού που δεν θα είχαν αλλιώς τη δυνατότητα να επισκεφθούν την περιοχή μας. Ιδίως αν δρομολογηθούν επιπρόσθετοι συρμοί το Σαββατοκύριακο ακολουθώντας την αύξηση της ζήτησης. Οι συνδυασμένες μεταφορές μπορούν να ενισχυθούν επιπλέον με συμφωνία με τοπικούς φορείς φιλοξενίας και εστίασης για την παροχή εκπτώσεων με την επίδειξη του εισιτηρίου.

  • Οργανωμένες εκδρομές (Μαθητές, ΚΑΠΗ). Η πληρότητα των τρένων μπορεί να αυξηθεί εξασφαλίζοντας ότι οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές που επισκέπτονται το Νυμφαίο και τις Πρέσπες στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το κάνουν με τα τακτικά δρομολόγια του σιδηρόδρομου. Είναι σημαντικό η περιβαλλοντική εκπαίδευση να ξεκινά από τη στιγμή της αναχώρησης και όχι από την άφιξη των μαθητών στον προορισμό τους. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση του τρένου, του πιο περιβαλλοντικά φιλικού μέσου μεταφοράς το οποίο είναι σημαντικό να μάθουν να χρησιμοποιούν και να αγαπούν τα παιδιά από μικρή ηλικία. Επιπροσθέτως, η χρήση του τρένου θα φέρει βελτίωση της ασφάλειας (που είναι σημαντικός προβληματισμός μετά από το οδυνηρό δυστύχημα των Τεμπών), μείωση του κόστους αλλά και δουλειές στα τοπικά τουριστικά γραφεία που θα αναλαμβάνουν την μεταφορά των μαθητών στους τελικούς προορισμούς (Νυμφαίο 20χλμ. από το σταθμό του Αμυνταίου, Πρέσπες 50χλμ, από το σταθμό Φλώρινας). Αντίστροφα, οι φορείς της περιοχής μας (Περιφέρεια, Δήμοι, Σχολεία) μπορούν να εξασφαλίσουν για τις εκδρομές στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, μέσω προγραμματικής συμφωνίας με την ΤΡΕΝΟΣΕ, χαμηλές τιμές για μετακίνηση μέσω σιδηροδρόμου που θα μειώσει την επιβάρυνση των νοικοκυριών που στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι σημαντική.

  • Επέκταση του δικτύου και των δρομολογίων. Η βασική διαδρομή εξυπηρέτησης (χθες γιατί σήμερα οι γραμμές είναι άδειες) είναι Φλώρινα Θεσσαλονίκη και Φλώρινα Αθήνα μέσω Πλατέως.

    • Ο καταληκτικός σταθμός της Φλώρινας θα είναι σε διαρκή κίνδυνο δεδομένης της άσχημης δημοσιονομικής κατάστασης για το προβλεπτό μέλλον. Αντίθετα αν τα δρομολόγια επεκτείνονται μέχρι το Μοναστήρι (περιοχή με πληθυσμό περίπου 10 φορές μεγαλύτερο της Φλώρινας) θα διασφαλιστεί η πληρότητα και η οικονομική βιωσιμότητα της γραμμής επιστρέφοντας στον αρχικό σχεδιασμό της γραμμής (1890). Επιπροσθέτως η σύνδεση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους ξένους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφτούν την ευρύτερη περιοχή (Πρέσπες, Αχρίδα) και στις 3 πλευρές των συνόρων, να το κάνουν μέσω του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και του ΣΣ Φλώρινας.

    • Η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας Κοζάνης που ενώνει απευθείας την Δ. Θεσσαλία και τη Δ. Μακεδονία με την Αθήνα είναι ένα σημαντικό έργο που θα κάνει τη διαδρομή Φλώρινα Αθήνα μικρότερη των 5 ωρών (από 7 σήμερα) και τη διαδρομή Κοζάνη- Αθήνα 3 ώρες και 45’. Το έργο είναι σε προχωρημένη μελετητική φάση στα πλαίσια του Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα αλλά έχει βαλτώσει για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν στην πτώχευση του 1932, όταν είχε γίνει η διάνοιξη της χάραξης, χωρίς να στρωθούν οι γραμμές).

Γνώμη μας είναι ότι η ανάπτυξη και ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών υποδομών της περιφερειακής ενότητας θα μπορέσει να αποτελέσει το όχημα για την μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και πρέπει σταθερά και συστηματικά να προωθηθεί από όλους τους φορείς.

Η νέα αιρετή περιφέρεια Δ. Μακεδονίας έχει να επιτελέσει το σημαντικότερο ρόλο ως μοναδικό φορέας όλης της περιοχής τέως Νομού Φλώρινας, ενισχυμένη με τις νέες αρμοδιότητες και δυνατότητες που πλέον έχει από την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Αυτό αφορά μεταξύ άλλων την ένταξη των σημαντικών έργων υποδομής που απαιτούνται αλλά και το συντονισμό φορέων.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η επανέναρξη των δρομολογίων που έχουν διακοπεί και απειλούν να βάλουν ταφόπλακα σε μια ιστορία που ξεκίνησε από την εποχή του Αβδούλ Χαμίτ το 1890 και κινδυνεύει με ξαφνικό θάνατο το 2011.


ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΡΕΝΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ


    ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Μαρτίου 2011, 11.30 π.μ. 

ΟΛΟΙ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Φλώρινας

Διεκδικούμε

·       Την επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών δρομολογίων Θεσ/νίκης-Έδεσσας-Άρνισας-Φλώρινας
·        Την ουσιαστική μείωση των εισιτηρίων που υπερδιπλασιάστηκαν.
·       Την Προαστιακή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών, με επέκταση στην Αριδαία. Την επέκταση της ηλεκτροκίνησης στη Δ. Μακεδονία.
·        Συνδυασμένες μεταφορές με βάση το σιδηρόδρομο.
·       Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα του σιδηρόδρομου.

Φίλες φίλοι.

Έγιναν γνωστές από τον τύπο οι προθέσεις της κυβέρνησης και της ΤΡΕΝΟΣΕ για τα δρομολόγια της Φλώρινας. Θα ξεκινήσουν μόνο δύο δρομολόγια και μόνο αν οι πολίτες προμηθευτούν 2000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Η σκανδαλώδης αυτή επιλογή δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστον τις απαιτήσεις μας για πλήρη δρομολόγια. Αντίθετα με προκλητικό τρόπο απαιτεί από μας να πληρώσουμε σε μετρητά και προκαταβολικά την υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας που διοχετεύεται αλλού και κυρίως στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Αθήνας.

Αρνούμαστε το σιδηροδρομικό αποκλεισμό! αρνούμαστε την κοροϊδία! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις

1.     Στις 13.3.2011 ώρα 11:30 με συγκέντρωση στον σιδηροδρομικό σταθμό Φλώρινας και πορεία πάνω στις γραμμές του τρένου. Η πορεία θα καταλήξει στο συμβολικό αποκλεισμό της οδικής εισόδου στην πόλη. Διαμαρτυρόμαστε τραγουδώντας με συμμετοχή συγκροτημάτων και με εδέσματα για όλους τους παριστάμενους

2.     Στις 19.3.2011, Τρενοπορεία. Ξεκινώντας από το σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας και μέσω Έδεσσας καταλήγουμε με τρένο στο Σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Σε συνεργασία με Πρωτοβουλία Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο Ν. Πέλλας και την επιτροπή για την κοινωνική υπεράσπιση του σιδηρόδρομου

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ – ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Ευχαριστούμε για την ευγενική τους προσφορά  τα Ζαχαροπλαστεία Fresh
το Αρτοποιείο Βέλτσης και τα Μικρογεύματα Φιλίππου


Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας

Για περισσότερες πληροφορίες
Μιχάλης Πετράκος, τηλ. 2385051868, 6942984455

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Καταγγελία της Amnizia

(αναδημοσίευση απο amnizia.com)

Σε μια οικονομικά κρίσιμη εποχή για τη χώρα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σε εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 3891/32010 περί εξυγίανσης του ΟΣΕ, αποφασίζουν  μαζική αναστολή τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, χωρίς προηγουμένως στα πλαίσια των διαδικασιών διαφάνειας της διαχείρισης κρατικών πόρων (opengov, diavgeia), να έχουν ενημερώσει το λαό της χώρας και ειδικότερα των περιοχών που πλήττονται από την κατάργηση της σιδηροδρομικής μεταφοράς με ακριβή στοιχεία όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα των καταργηθέντων δρομολογίων.

Συγκεκριμένα:

Με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατόπιν απόφασης της αναστέλλεται η λειτουργία των εξής γραμμών:
  • Ολόκληρης της Πελοποννήσου, πλην προαστιακού Πατρών, οδοντωτού σιδηροδρόμου και τοπικών Πύργου – Ολυμπίας – Κατακώλλου.
  • Της γραμμής Έδεσσας – Φλώρινας
  • Των δύο εκ των συνολικά τεσσάρων δρομολογίων Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης και ειδικά των απευθείας συνδεομένων με την Αθήνα
  • Των τοπικών δρομολογίων Λάρισας – Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας
  • Των συνδέσεων Εξωτερικού

Ειδικότερα:

Σε εφαρμογή ενός προσφάτως εγκριθέντος Επιχειρησιακού Σχεδίου,  κατ’ απαίτηση του ως άνω νόμου, το οποίο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΔΙΣΥ συνεχίζοντας την πολιτική απαξίωσης του σιδηροδρόμου ως μέσο μεταφοράς, προχωρούν από κοινού με ακαριαίες ενέργειες στην αναστολή λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων του δικτύου, χωρίς προηγουμένως να τεκμαίρεται το εν λόγω επιχείρημα, πράξη που αντιβαίνει σε κάθε συνήθεια και πρακτική για ασφαλείς και πράσινες μεταφορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και χωρών που βρίσκονται στην ίδια ή δυσμενέστερη οικονομικά κατάσταση της Ελλάδας.


Επίσης το όλο εγχείρημα φρονούμε ότι χρήζει ενδελεχούς νομικής διερεύνησης, με σκοπό την απόδοση ευθυνών για απιστία κατά του δημοσίου για τους εξής λόγους:

1. Η περιστολή δραστηριοτήτων δεν αποτελεί ενέργεια εξορθολογισμού της παραγωγής από την οποία παράγεται το έλλειμμα. Αντιθέτως αποτελεί πράξη ανευθυνότητας που δεν καταδεικνύει επιστημονικό υπόβαθρο.


2. Δεν αποτελεί επιστημονική δεοντολογία, η μελέτη ενός και μόνο σεναρίου που επιβάλλει αναστολή δραστηριοτήτων. Δεν έχει προηγηθεί ανάλυση της διαδικασίας παραγωγής του προϊόντος (επιβατικά δρομολόγια) και δεν έχουν προταθεί λύσεις μείωσης του κόστους παραγωγής του.


3. Στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάση στη σύναξη της μελέτης (Επιχ. Σχέδιο) θεωρούνται (μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις κόστους εργασίας) ως παρωχημένα και έχουν οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.


4. Ταυτόχρονα έχουν αγνοηθεί εσωτερικές αναλύσεις στελεχών με πολυετή εμπειρία στο σιδηροδρομικό αντικείμενο, που αποδεικνύουν ότι με εξορθολογισμό των παραγωγικών διαδικασιών, επιτυγχάνεται μικρότερη περιστολή επιβατικού έργου.


5. Δεν αναλύεται κοστολογικά και για λόγους διαφάνειας, η διάθεση της επιχορήγησης των 50 εκατ. € που προβλέπει ο νόμος 3891/2010 ούτε η σχετική μεθοδολογία για την κατανομή των πόρων. Δεν τίθεται φυσικά θέμα περί ίσης μεταχείρισης πολιτών, αφού το σύνολο των δρομολογίων που αναστέλλονται αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες, τις οποίες αντιθέτως επιδοτούν όλοι οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι.


6. Δεν γίνεται αναφορά στα Επιχειρησιακά Σχέδια για τον κίνδυνο καταδίκης της χώρας και επιβολής υψηλών προστίμων για κατάργηση γραμμών οι οποίες πρόσφατα ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν με πόρους της Ε.Ε. και δανεισμό του ΟΣΕ (συστατικό στοιχείο του συσσωρευμένου χρέους).


7.  Αχρηστεύονται υποδομές για τις οποίες δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού προσφάτως για τον εκσυγχρονισμό τους. Ο νόμος προβλέπει μετά από ένα έτος αναστολής λειτουργίας, την εκποίηση ή προσάρτηση των εκτάσεων σε παρακείμενες ιδιοκτησίες!!


8. Η όλη διαδικασία δεν αποπνέει κανενός είδους διαφάνεια, αφού δεν έχουν γνωστοποιηθεί ούτε τα στοιχεία και οι ιδιότητες των μελετητών. Αμφισβητείται δε, η ύπαρξη ειδικού συγκοινωνιολόγου εκ του γεγονότος ότι ο σχεδιασμός δεν έχει συγκοινωνιακή λογική, ή γνώστη θεμάτων ευρωπαϊκού δικαίου σιδηροδρόμων. Το τελευταίο ειδικά  αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι Υπηρεσίες της Ε.Ε. δεν αποδέχτηκαν τη δια του εν λόγω νόμου  σκανδαλώδη παραχώρηση του τροχαίου υλικού στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γεγονός που είχε επισημανθεί στη Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από στελέχη του Οργανισμού.


9. Η όλη διαδικασία αποπνέει σκανδαλώδη μεθόδευση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:


9.1. Στη γραμμή της Δυτικής Θεσσαλίας στην οποία απομένει η σύνδεση με ένα δρομολόγιο ημερησίως προς Αθήνα και ένα αντίστοιχα προς Θεσσαλονίκη, μετακινούνταν ετησίως άνω των 450.000 επιβατών


9.2. Στη γραμμή Έδεσσας – Φλώρινας μετακινούνταν ετησίως άνω των 130.000 επιβατών και η διατήρησής σύμφωνα με μελέτη που έχει στη διάθεσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απαιτούσε επιχορήγηση της τάξεως του 1,2 εκατ. € ετησίως που αποτελεί μόλις το 2% του συνολικού ποσού επιχορήγησης.


9.3. Τα δρομολόγια Πελοποννήσου μπορούσαν να διατηρηθούν με επιχορήγηση της τάξεως των 4 εκατ.  € δηλαδή ποσοστό 8% της συνολικής επιχορήγησης.


9.4. Συνολικά  ένα ποσοστό  εκτιμούμενο της τάξεως του 15% το μέγιστο, αρκούσε να διατεθεί για τη συνέχιση της λειτουργίας του περιφερειακού δικτύου.


9.5. Αντίθετα, παραμένουν εν λειτουργία περισσότερο ζημιογόνες υπηρεσίες, π.χ. Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Προαστιακός Αθήνας (Κιάτο- Αεροδρόμιο – Πειραιάς), που σύμφωνα με τις μεθοδεύσεις και απουσία δημοσιευμένων αναλύσεων, απαιτούν σχεδόν το σύνολο της ετήσιας επιχορήγησης των 50 εκατ. €.

Τα παραπάνω προκύπτουν μέσα από ανασχεδιασμό παραγωγικών διαδικασιών με αλλαγές κυκλοφοριακών διατάξεων, μειωμένη επάνδρωση αμαξοστοιχιών, αυτοματοποίηση λειτουργιών, που δεν προτείνονται στα Ε.Σ. ούτε φυσικά όλα αυτά τα χρόνια, που συκοφαντήθηκε ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα ως μέσο, υπήρξε η βούληση να εξορθολογιστούν.

10.  Στα επιχειρησιακά Σχέδια ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχουν συνυπολογιστεί εξωτερικά κόστη (ωφέλειες) για τις οποίες επιχορηγούνται παγκοσμίως οι σιδηρόδρομοι λόγω της συμβολής τους στην ασφαλέστερη έναντι των άλλων χερσαίων μέσων μετακίνηση, την προστασία του περιβάλλοντος και το χρονικό πλεονέκτημα της μετακίνησης των πολιτών, ειδικά σε τοπικές κοινωνίες.  Αντίθετα η μεθοδευόμενη εξυγίανση, ιστορικά έχει επαναληφθεί με παταγώδη αποτυχία στους βρετανικούς  σιδηροδρόμους πριν από μισό αιώνα περίπου, με ολέθριες συνέπειες για τους ίδιους τους εμπνευστές της, που κατηγορήθηκαν ευθέως μετά την αποτυχία της για σκανδαλώδη προώθηση των οδικών Lobbies.
11. Έχουν εξαγγελθεί αυξήσεις εισιτηρίων που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν αυτές των ανταγωνιστικών μέσων  και στην περίπτωση που συμβεί, θα πρόκειται σε συνδυασμό με την αναστολή υπηρεσιών, για σκανδαλώδη εύνοια υπέρ των οδικών ανταγωνιστών.

Ζητείται:

1. Να διενεργηθεί έρευνα για το αξιόποινο των αποφάσεων που υποβαθμίζουν μεθοδευμένα το σιδηρόδρομο τα τελευταία πέντε έτη, ως μέσο ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον στις περιοχές που οι υπηρεσίες αναστέλλονται ή υποβαθμίζονται ώστε στη συνέχεια ελλείψει ενδιαφέροντος να ανασταλούν ολοκληρωτικά. Συγκεκριμένα:

1.1. Να εξιχνιαστεί αν η συνεχής περιστολή σιδηροδρομικών υπηρεσιών είναι ο μοναδικός τρόπος  εξυγίανσης ενός μέσου που σε όλη την Ευρωπαική επικράτεια πρωτοστατεί στις χερσαίες μεταφορές, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που ενώ σταδιακά καθίσταται δημοφιλές, υπονομεύεται με ενέργειες όπως οι προαναφερθείσες.
.
1.2. Να αποδοθεί απολογισμός από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που διαχειρίζεται τις επιβατικές μεταφορές του σιδηροδρόμου, σχετικά με τον τρόπο κατανομής της επιχορήγησης των 50 εκ. € που θα λάβει για το έτος 2011. Ποιά συγκεκριμένα δρομολόγια αποφασίστηκε να επιδοτηθούν.

1.3. Ζητάμε να κατατεθούν τα οικονομικά στοιχεία της Εταιρείας, αναλυτικά ανά δρομολόγιο και περίοδο εξέτασης και σε σύγκριση με άλλες υπηρεσίες που διατηρούνται στην επικράτεια, βάσει των οποίων τα δρομολόγια που αναστέλλονται θεωρήθηκαν ζημιογόνα (εσωτερκό – εξωτερικό κόστος). Σημειώνεται και πάλι ότι, δρομολόγια άλλων περιοχών (π.χ. Αθήνα – Θεσσαλονίκη, προαστιακός Αθήνας) εμφανίζουν μεγαλύτερες ζημιές.

2. Εφόσον η έρευνα αναδείξει  αξιόποινες πράξεις να αποδοθούν ευθύνες σε πρόσωπα που έλαβαν ή συμμετείχαν  στη λήψη αποφάσεων που πλήττουν το συμφέρον της Εταιρείας και του Ελληνικού λαού.

3. Σε μια εποχή που αυξάνονται τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων, σε συνδυασμό με το δύσμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο και τις καιρικές συνθήκες των περιοχών μας,  να  παρουσιαστεί οικονομοτεχική μελέτη της εταιρείας, κατά την οποία έλαβε υπόψη της τα εξωτερικά αυτά οφέλη του σιδηροδρόμου στο σχεδιασμό του έργου της και στη λήψη των όποιων αποφάσεων της, που είναι κρίσιμες για τον τόπο μας και το γενικό συμφέρον της χώρας. Ειδικά εν μέσω μιας περιόδου, που οι ασφαλείς μαζικές  μεταφορές, γίνονται όλο και μεγαλύτερη ανάγκη.